רבים מצליחים להתמודד טוב עם האתגרים שמעמידה בפניהם התקופה האחרונה תקופת הקורונה. אך לא מעטים מרגישים שתקופה זו מדגישה עוד יותר צדדים לא נעימים ובעייתיים בחייהם האישיים, המשפחתיים, הכלכליים ועוד.
דאגות שמחלחלות הופכות לא פעם לחרדה מכרסמת או לתחושת דיכאון וייאוש. הבדידות מצד אחד של אלה שחיים בגפם ותחושת המחנק מצד שני של אחרים הכלואים בזוגיות רעה או שחוקה, או החשים אין אונים מול ילדיהם המשועממים שמתקוטטים שוב ושוב – אלה הם רק מקצת מהקשיים שתקופה זו מערימה.
מגפת הקורונה לא רק הכניסה אותנו עמוק לתוך בתינו, אלא גם ניתקה אותנו משגרת חיינו מהלימודים, מהעבודה מחברינו ומבני משפחתנו. הציבה סימני שאלה גדולים באשר לעתידנו המקצועי והתעסוקתי. אנו מתמודדים עם הדאגות נוכח החדשות המדווחות על המתים והמונשמים, שנגיף הקורונה הבלתי נראה מפיל. לא מפתיע שיש לא מעטים שמגלים שהאלכוהול, הקנביס או כדורי ההרגעה והשינה הפכו להיות החברים הטובים שלהם, שעושים את העבודה לא רק בערב בסיומו של יום, אלא גם פה ושם במהלכו.
"אחרי הקורונה אתאפס" – אומרים אלה שמרגישים לא טוב עם השינוי בהרגלי צריכת האלכוהול והמריחואנה שלהם. "אנחנו לא עושים כלום כשהילדים ערים" אומרים הורים שחושבים שזה לא טוב לתת "דוגמא רעה" לילדים. "כשאני שותה, אני בעל יותר טוב ואבא יותר טוב" אומר מנגד אב לשניים קטנים ומוסיף: "הם עדיין קטנים ולא מבינים". אם לשני פעוטות אומרת: "אני חושבת על השתיה פה ושם במשך היום. מחכה לסוף היום בקוצר רוח. אני מרגישה שכשאני מספרת להם סיפור לילה טוב אני לא באמת איתם. אני רק מחכה שהם ירדמו כבר. אני מרגישה עם זה חרא", "אז יותר טוב שאני אתפרק?" ספק שואלת ספק מאיימת אם גרושה לבן מתבגר. "אני לא מאבד שליטה. שותה זהיר". "אני לא מזיקה לאף אחד. אני לבד לגמרי לבד עם מחשבות שמתרוצצות כל הזמן וחרדות שאוכלות אותי. אז אני מעשנת וויד שלוש ארבע פעמים ביום. תודה לאל שיש לי וויד. בלי זה הייתי מתה". "הוא בן 16 ומסתיר ממני בארון הבגדים שלו בקבוק וודקה. מסתגר בחדר ולא נותן לי להיכנס. אני משתגעת. אני לא יודעת מה לעשות. הוא יודע שאני בתקופה קשה ולא איכפת לו. איפה טעיתי".
סביבת אי וודאות ודאגה הינה סביבה המערערת את היסודות ומחייבת יכולת הסתגלות ולפעמים יכולת הישרדות. כל כך הרבה סימני שאלה מזמינים רבים מאיתנו לשתות יותר, לעשן יותר ולקחת יותר תרופות הרגעה ושינה ואפילו תרופות משככות כאבים. זו דרך שבה רבים מנסים להקל להרגיע את המועקה, הדאגה ואת אי השקט. בנוסף לכך חלק מהחומרים הללו נותנים הרגשה אופורית – סטלה שיש בה כדי לפצות ולרומם את הנפש. הדבר דומה לאדם שנמצא במצוקה כלכלית קיומית חמורה, משום שאין לו מקורות הכנסה והוא לוקח 100 אלף ש"ח הלוואה. – תחושת הרווחה שלו נהדרת אפשר לשלם שכר דירה, חשבונות מים חשמל טלפון ולקנות מזון. אבל בעוד ארבעה חודשים הוא ימצא את עצמו במצב שבו היה ביום נטילת ההלוואה אבל עם חוב של 100 אלף ש"ח וריבית. כלומר לשתות יותר אלכוהול, לעשן יותר וויד, לקחת עוד קלונקס או אוקסי עושים טוב ברגע הקצר הזה. אבל כבר עתה עלול להיפתח חשבון עתידי מדאיג – של נזקים והשלכות על הבריאות הפיזית והנפשית, על חיי המשפחה והזוגיות, על ההורות ועל התפקוד והיוזמה בתקופה שבה היכולות שלנו צריכות להיות במיטבן.
אם אחרי שקראתם את דברי אתם מרגישים אי נוחות יתכן שהדבר הראשון שאתם רוצים לעשות זה להוריד צ'ייסר או ראש או לבלוע כדור. אני מכיר את זה. זו הדרך שלכם להתמודד עם לחץ. יתכן שגם דברי אלה מלחיצים אתכם, למרות שאני מנסה לפתוח לכם קצת את עיניים.
אתם עושים Self Medication בדיוק מה שעושים מכורים. אני לא מכיר בני אדם שיום אחד קמו ואמרו "החלטתי היום להיות מכור לסמים או לאלכוהול". הם האמינו שלהם זה לא יקרה. שהם שולטים בסמים ובאלכוהול. הם באמת הרגישו שהם כאילו עם רגל על הבלמים. מדובר בתהליך של סחף! סחף איטי שהולך אט אט ומתחזק. הזמן הטוב ביותר להיחלץ הוא כשהסחף איטי. ככל שמשתהים זה קשה ומר יותר, תאמינו לי אני עם שלושים שנות וותק בתחום הטיפול בהתמכרויות.
מה שהופך את הסכנה לגדולה יותר הוא ה SETTING הנוכחי – תקופת הקורונה העכשווית וזו שתבוא בעקבותיה.
אם אתה מרגיש או את מרגישה שהדברים האלה עושים לך משהו. דבר. דברי עם מישהו. שתף מישהו שאתה אוהב או שאת סומכת עליה. תפתח את זה. צאו מהארון. צעד ראשון – שימו את זה על השולחן.
העזרו במישהו מקצועי כדי לבנות תכנית אישית להפסקת העישון או השתייה. ככל שתקדימו להתמודד עם בעייתכם כן ייטב!
